Hvordan bør man give til Gaza?
30. nov. 2023
Krigen mellem Israel og Hamas har ramt civilbefolkningen hårdt i Gaza. Dette bør du overveje, hvis du ønsker at give penge til en akut krise.
Historierne om befolkningens lidelser i Gaza vækker vores sympati og handlingsvilje, og mange ønsker at finde de bedste måder at hjælpe på. En række af de gode generelle råd om at give i nødsituationer gælder også for den vanskelige situation i Gaza:
Støt en organisation, der ved, hvad de laver.
Logistik er en grundlæggende faktor i akutte kriser, og for organisationer, der har behov for hurtigt at komme på jorden, kan indsatsen være svær at koordinere. Professionelle organisationer med stor erfaring er bedst rustede til at gøre en reel forskel. De har også en forståelse for, hvilke områder de skal undgå, for ikke at komme i vejen for militære operationer og andet nødhjælpsarbejde.
Giv proaktivt, ikke reaktivt.
Undgå at give til en hjælpeorganisation, der opsøger folk på en aggressiv måde (gennem fx reklamer eller direkte kontakt), og prøv i stedet at finde de velgørende organisationer med mest ekspertise. Det er disse organisationer, der kan bruge pengene til at gøre den største forskel, frem for dem, der er bedst til opsøgende markedsføring.
Støt, hvor behovet er størst, selv om det ikke er i denne specifikke krise.
Hændelser, der får stor opmærksomhed, har en tendens til at tiltrække mange velgørende donationer på én gang. At omsætte penge til hjælp er dog ikke en præcis proces, og det kan betyde, at penge ikke nødvendigvis er den begrænsende faktor for, hvor meget hjælp der kan ydes. Tidligere erfaringer viser, at penge kan risikere at hobe sig op i akutte kriser, hvis man ikke donerer til effektive organisationer.
Giv gaver til velgørende formål med høj gennemsigtighed og pålidelighed.
Generelt kan det være svært at få indsigt i, hvad forskellige organisationer konkret laver i forbindelse med katastrofearbejde, og undersøgelser har vist, at pengene ikke altid bruges som forventet. For at kunne evaluere indsatsen efterfølgende og sikre høj effekt per krone skal hjælpeorganisationer dele både hvad de har gjort og de faktiske resultater – ikke blot hvor mange penge, der er brugt på indsatsen.
Tænk over lidelsen, man ikke ser.
Rundt om i verden lider mennesker hver dag af sygdomme, som kan kureres og forebygges – for eksempel gennem behandlet myggenet mod malaria eller ved at give tilskud af A-vitamin. Selvom lidelsen fra malaria og mangelsygdomme ikke er ny og derfor sjældent får medieopmærksomhed, tror vi, at donationer til disse formål vil gøre en større forskel for at forbedre liv end at give til en akut krise.
Hvilke organisationer er til stede i Gaza?
At en organisation arbejder i Gaza, betyder ikke nødvendigvis, at den aktivt hjælper konfliktens ofre. Den kan for eksempel drive børnehjem eller yde hjælp til syge og fattige uden at kunne udvide sin indsats lige nu. Arbejdet kan også blive gjort vanskeligere eller umuligt under konflikten, og det er ikke nødvendigvis penge, der er den afgørende faktor.
Røde Halvmåne er den officielle betegnelse for Røde Kors i flere muslimske lande. I Gaza bistår de med mad og medicin samt tæpper, madrasser, vand og nødvendige varer til spædbørn. Egyptiske og palæstinensiske afdelinger af organisationen står for leverancerne. Desuden hjælper den israelske organisation Røde Davidsstjerne under samme paraply i Israel, hvor de siden 7. oktober har ydet førstehjælp til 4.000 patienter.
Verdensfødevareprogrammet arbejder på at sikre vand og næringsrig mad til mennesker i nød i Gaza. Da der er begrænset adgang til elektricitet og meget lidt benzin til rådighed i området, er humanitær støtte af stor betydning. Organisationen arbejder på at sikre adgangsveje til Gaza og sørge for alternative energikilder til madbehandling.
Læger uden Grænser har arbejdet i Palæstina siden 1989 og er aktive både i Gaza og på Vestbredden under den igangværende konflikt. I Gaza bidrager organisationen med medicinsk nødhjælp og støtter sundhedsvæsenet med medicinsk personale og forsyninger. Læger uden Grænser er en af de såkaldte “mega-organisationer” og rangeres relativt højt af GiveWell, selvom de ikke anses for at være lige så omkostningseffektive som de projekter, der kan gøre størst forskel per doneret krone.
Denne artikel er oprindeligt skrevet af vores norske søsterorganisation gieffektivt.no - oversat til dansk af Ulrik Koefoed Johnsen.